Składniki :

  • kilka kiełbasek wieprzowych
  • ziemniaki
  • kilka mieszanych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1 czerwona cebula
  • piwo jasne
  • miód do smaku
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • mąka
  • majeranek

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować razem z jabłkami, odlać i zagnieść na piure z dodatkiem masła.
Kiełbaski usmażyć na maśle z dodatkiem poszatkowanej cebuli i zdjąć z patelni.
Do cebuli dodać piwo [ilość wedle uznania – w zależności ile mamy kiełbasek i ile potrzebujemy sosu], dodać majeranek, dodać przyprawy do smaku, dodać łyżeczkę miodu [można więcej] i łyżkę ostu [miód i ocet należy dodawać według własnego smaku – w zależności czy sos lubimy kwaśniejszy czy słodszy].
Sos gotować na średnim ogniu przez 10 minut, posmakować, ewentualnie doprawić i na koniec zagęścić mąką.
Do gotowego sosu dodać ponownie kiełbaski i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 10 minut.
Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.