Składniki :
- kilka kiełbasek wieprzowych
- ziemniaki
- kilka mieszanych jabłek
- 2 łyżki masła
- olej
- 1 czerwona cebula
- piwo jasne
- miód do smaku
- ocet jabłkowy do smaku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- mąka
- majeranek
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować razem z jabłkami, odlać i zagnieść na piure z dodatkiem masła.
Kiełbaski usmażyć na maśle z dodatkiem poszatkowanej cebuli i zdjąć z patelni.
Do cebuli dodać piwo [ilość wedle uznania – w zależności ile mamy kiełbasek i ile potrzebujemy sosu], dodać majeranek, dodać przyprawy do smaku, dodać łyżeczkę miodu [można więcej] i łyżkę ostu [miód i ocet należy dodawać według własnego smaku – w zależności czy sos lubimy kwaśniejszy czy słodszy].
Sos gotować na średnim ogniu przez 10 minut, posmakować, ewentualnie doprawić i na koniec zagęścić mąką.
Do gotowego sosu dodać ponownie kiełbaski i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 10 minut.
Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.