Składniki :

  • 0,5 kg chudej wieprzowiny pokrojonej w bardzo cienkie plasterki
  • ryż długoziarnisty do podania
  • 1 dymka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • pół łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól
  • olej kokosowy

Wykonanie :

Na początku należy zamarynować mięso we wszystkich sosach rozmieszanych z cukrem, przyprawą 5 smaków i sokiem z limonki. Dodać posiekana cebulę i przeciśnięty czosnek i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Następnie mięso z cebulą i czosnkiem w sosach wysmażyć na oleju kokosowym na rumiano. Do smażenia dodać dymkę, doprawić solą w razie potrzeby i podawać gorące z ryżem.