Składniki :

  • – 500 g wieprzowiny
  • – 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • – 220 g cukinii
  • – 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • – 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • – 230 g marchwi posiekanej w słupki
  • – 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • – 100 g kolb minikukurydzy
  • – 100 g małych pieczarek, połówki
  • – 100 g kiełków fasoli
  • – 180 g świeżego ananasa pokrojonego w kostki
  • – 150 ml soku z ananasa
  • – 1 lyżka mąki kukurydzianej
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – 3 łyzki ketchupu
  • – 1 łyżka octu ryżowego
  • – 1 łyżka miodu

Wykonanie :

Wieprzowinę pokroić na rowne, cienkie plastry. W nagrzanym woku rozgrzać olej. Smażyć na nim przez około 10 minut na ostrym ogniu mięso tak, by na rogach utworzyła się skorupka. Cukinie posiekać na cienkie słupki. Do mięsa dodać cukinię, cebulę, czosnek, marchew, paprykę, kukurydzę i pieczarki. Wszystko smażyć przez 5 minut, intensywnie mieszając. Do mięsa i warzyw dodać kiełki i ananasa, mieszając, gotować 2 minuty. Przygotować sos słodko-kwaśny. Zmieszać sok z ananasa, mąkę, sos sojowy, ketchup, ocet i miód. Tak przygotowany sos wlać do woka, zwiększyć ogień i mieszać tak długo, aż sos zgęstnieje. Podawać na gorąco.