Składniki :

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
  • 0,5 kg szynki wieprzowej pokrojonej w średnią kostkę
  • 0,2 kg małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • olej do smażenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody lub rosołu
  • mąka do obtoczenia mięsa przed smażeniem
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 puszka sosu pomidorowego lub passata pomidorowa [lepszy sos bo zawiera zioła i jest wstępnie doprawiony]
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa do gulaszu, chili w płatkach mielone, oregano, tymianek

Wykonanie :

Mięso przyprawić dokładnie a następnie obtoczyć każdy kawałek w mące. Smażyć na oleju na mocno rumiano z każdej strony a następnie zdjąć z patelni i dodać odrobinę oleju i smażyć posiekane pieczarki z cebulą i czosnkiem. Gdy będą gotowe dodać ponownie mięso, pokrojoną paprykę a następnie dodać sosy pomidorowe/passaty i pomidory z puszki, zioła, sól, pieprz i dusić tak długo aż sos zacznie gęstnieć. Dolać wody/rosołu i dusić dalej do miękkości mięsa. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i dodać posiekaną natkę i wcześniej ugotowany ryż. Dusić całość jeszcze kilka minut i podawać.