Składniki :
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka przyprawy tajskiej
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 świeża papryczka chili
- 4 szalotki cienko poszatkowane
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 szklanki posiekanej drobno kapusty pak choy lub pekińskiej
- sałata lodowa do podania
- tajski sos chili słodki do podania
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 mała cebulka
Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek a następnie dodać mięso z solą i pieprzem i smażyć tak długo aż mięso straci surowość. Następnie dodać kolejną porcję oleju [małą] i dodać przyprawę tajską, imbir, posiekane chili, posiekana szalotkę, wszystkie sosy, sok z limonki, posiekaną kapustę i dusić całość 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i nakładać na liście sałaty lodowej jak do miseczek i serwować z sosem słodkie chili.