Składniki :

  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka przyprawy tajskiej
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 świeża papryczka chili
  • 4 szalotki cienko poszatkowane
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 szklanki posiekanej drobno kapusty pak choy lub pekińskiej
  • sałata lodowa do podania
  • tajski sos chili słodki do podania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 mała cebulka

Wykonanie :

Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek a następnie dodać mięso z solą i pieprzem i smażyć tak długo aż mięso straci surowość. Następnie dodać kolejną porcję oleju [małą] i dodać przyprawę tajską, imbir, posiekane chili, posiekana szalotkę, wszystkie sosy, sok z limonki, posiekaną kapustę i dusić całość 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i nakładać na liście sałaty lodowej jak do miseczek i serwować z sosem słodkie chili.