Składniki :
- karkówka bez kości [spory kawałek, nie mniej niż 1kg]]
- 4 posiekane ząbki czosnku
- ryż [ilość ryżu zależna od ilości karkówki i ogólnej ilości planowanych porcji]
- por
- łyżeczka startego świeżego imbiru
- papryczki chili
- sos sojowy jasny, ciemny, sos rybny – wszystkich sosów po 2 łyżki
- sól, pieprz
- dwie łyżki dżemu śliwkowego domowego lub kupnego [ mogą to być konfitury]
- ocet do smaku [ilość wedle uznania ale nie mniej niż łyżka bo potrawa musi być lekko kwaskowa i słodka]
- olej
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosami, dżemem, dodać posiekany czosnek, pokrojonego w talarki pora, 4 łyżki oleju, imbir, posiekane chili i ocet i odstawić na 5h do lodówki do marynowania się lub na całą noc.
Mięso z całą marynatą smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając i w razie potrzeby podlewając po trochu wodą.
Posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i dokwasić octem jeśli jest to konieczne.
Ryż ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Mięso dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aż będzie całkowicie miękkie.