Składniki :
- 0,5 kg chudej wieprzowiny
- ryż
- 2 jajka
- groszek w puszce lub groszek cukrowy [świeży lub mrożony]
- pędy bambusa
- kapusta pekińska
- papryka
- przyprawy : sól,pieprz,chili,czerwona ostra papryka,kurkuma,sos sojowy,sos rybny,trawa cytrynowa,cukier lub miód
Wykonanie :
Mięso pokroić na cieniutkie ale duże plasterki,zalać sosem sojowym i rybnym,dodać cukier lub miód,chili,pieprz,paprykę i trawę cytrynową i marynować 6h.
Można zostawić mięso na 12h.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy dla uzyskania ładnego żółtego koloru.
Kapustę posiekać na dowolnej wielkości kawałki.
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Mięso wrzucić do woka na rozgrzany olej i smażyć cały czas mieszając.
Gdy mięso będzie dobre dodać wszystkie warzywa i dodatki i razem smażyć do ich miękkości.
Na koniec ewentualnie doprawić całość do smaku i wbić jajka.
Chwilę razem smażyć i zdjąć z ognia by jajka nie były suche.
Podawać razem z ryżem lub dodać ryż do całości.