Składniki :

  • 0,6 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • szklanka bardzo mocnej herbaty earl grey
  • szklanka rosołu drobiowego lub z kostki
  • 2 łyżki masła
  • kilka małych gałązek lubczyku – posiekanego
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • ryż basmati
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso przyprawić i obsmażyć na łyżce masła. Zdjąć z patelni, dodać ponownie masło i podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać ponownie mięso i zalać herbatą i bulionem. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, lubczyk i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie sos zagęścić mąką. Sprawdzić smak, doprawić i podawać z ryżem.