Składniki :
- 0,6 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- szklanka bardzo mocnej herbaty earl grey
- szklanka rosołu drobiowego lub z kostki
- 2 łyżki masła
- kilka małych gałązek lubczyku – posiekanego
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- ryż basmati
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Mięso przyprawić i obsmażyć na łyżce masła. Zdjąć z patelni, dodać ponownie masło i podsmażyć cebulkę z czosnkiem. Dodać ponownie mięso i zalać herbatą i bulionem. Dodać ziela angielskie, liście laurowe, lubczyk i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy mięso będzie miękkie sos zagęścić mąką. Sprawdzić smak, doprawić i podawać z ryżem.