Składniki :

  • – 400 g wieprzowiny
  • – 2 marchewka
  • – 2 czerwone papryki
  • – kiełki sojowe
  • – 3 młode cebulki lub dymki
  • – 3 ząbki czosnku
  • – puszka pędów bambusa
  • – puszka ananasa
  • – olej, pieprz, czerwona papryka w proszku (słodka) – 1 łyżka
  • – koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
  • – 2 duże jajka
  • – sos sojowy – ciemny – 8 łyżek
  • – ryż
  • – mąka – 80 g
  • – 1 łyżka cukru
  • – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie :

Czosnek przecisnąć przez praskę, ananasa pokroić w kostkę i odstawić do odsiąknięcia . Sok ananasowy uzupełnić wodą . Pędy bambusa osączyć . Marchewki posiekać w cienkie zapałki, paprykę w paski, kielki przepłukać w wodzie, osuszyć . Cebulki pokroić w cienkie paseczki . Do osolonej, gotowanej wody z dodatkiem pieprzu włożyć mięso . Bardzo powoli je gotować (może już być pokrojone) parenaście minut . Jajka i mąkę wymieszać na płynne ciasto . Dodać 4 łyżki sosu sojowego, wmieszać słodką paprykę, osolić . Na patelni rozgrzać olej . Ugotowane mięsne kawałki zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoto . Wymieszać sok ananasowy z 4 łyżkami sosu sojowego, koncentratem i mąką ziemniaczaną . Przyprawić czosnkiem, zagotować . Do sosu wkładać przygotowane warzywa i gotować 5 minut . Do ugotowanego ryżu dodać łyżkę masła, wymieszać . Rodzaj ryżu jest dowolny ale wskazany jest ryż ugotowany na sypko .