Składniki :
- – 400 g wieprzowiny
- – 2 marchewka
- – 2 czerwone papryki
- – kiełki sojowe
- – 3 młode cebulki lub dymki
- – 3 ząbki czosnku
- – puszka pędów bambusa
- – puszka ananasa
- – olej, pieprz, czerwona papryka w proszku (słodka) – 1 łyżka
- – koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- – 2 duże jajka
- – sos sojowy – ciemny – 8 łyżek
- – ryż
- – mąka – 80 g
- – 1 łyżka cukru
- – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie :
Czosnek przecisnąć przez praskę, ananasa pokroić w kostkę i odstawić do odsiąknięcia . Sok ananasowy uzupełnić wodą . Pędy bambusa osączyć . Marchewki posiekać w cienkie zapałki, paprykę w paski, kielki przepłukać w wodzie, osuszyć . Cebulki pokroić w cienkie paseczki . Do osolonej, gotowanej wody z dodatkiem pieprzu włożyć mięso . Bardzo powoli je gotować (może już być pokrojone) parenaście minut . Jajka i mąkę wymieszać na płynne ciasto . Dodać 4 łyżki sosu sojowego, wmieszać słodką paprykę, osolić . Na patelni rozgrzać olej . Ugotowane mięsne kawałki zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoto . Wymieszać sok ananasowy z 4 łyżkami sosu sojowego, koncentratem i mąką ziemniaczaną . Przyprawić czosnkiem, zagotować . Do sosu wkładać przygotowane warzywa i gotować 5 minut . Do ugotowanego ryżu dodać łyżkę masła, wymieszać . Rodzaj ryżu jest dowolny ale wskazany jest ryż ugotowany na sypko .