Składniki :
- kawałek chudej wieprzowiny [np ładnej łopatki]
- łyżka sosu sojowego jasnego
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżka sosu sojowego grzybowego
- łyżka sosu teryiaki
- łyżka sosu sojowego pikantnego do sushi [można pominąć chociaż ten sos polecam bo jest rewelacyjny do wielu potraw]
- sól, pieprz, łyżeczka cukru
- 4 małe suszone posiekane papryczki chili
- olej do smażenia
- łyżka masła
- 1 duża biała cebula
- 6 ząbków czosnku [im więcej tym smaczniej]
- makaron ryżowy
Wykonanie :
Mięso pokroić w cienkie strzępki [najcieniej jak się uda], zalać wszystkimi sosami, dodać posiekaną w cienkie piórka cebulę i drobno posiekany cały czosnek i odstawić do przegryzienia na 1h.
Olej rozgrzać razem z masłem i wrzucić mięso razem z całą zalewą, cebulą i czosnkiem.
Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż mięso wyraźnie straci surowość.
Dodać posiekane papryczki chili, cukier, trochę soli, pieprz i dalej smażyć i mieszać.
Gdy sosy nieco odparują a mięsny sos stanie się gęsty dolać wody, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając tak długo, aż mięso będzie całkowicie miękkie..
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.