Składniki :

  • kawałek chudej wieprzowiny [np ładnej łopatki]
  • łyżka sosu sojowego jasnego
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżka sosu sojowego grzybowego
  • łyżka sosu teryiaki
  • łyżka sosu sojowego pikantnego do sushi [można pominąć chociaż ten sos polecam bo jest rewelacyjny do wielu potraw]
  • sól, pieprz, łyżeczka cukru
  • 4 małe suszone posiekane papryczki chili
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
  • 1 duża biała cebula
  • 6 ząbków czosnku [im więcej tym smaczniej]
  • makaron ryżowy

Wykonanie :

Mięso pokroić w cienkie strzępki [najcieniej jak się uda], zalać wszystkimi sosami, dodać posiekaną w cienkie piórka cebulę i drobno posiekany cały czosnek i odstawić do przegryzienia na 1h.
Olej rozgrzać razem z masłem i wrzucić mięso razem z całą zalewą, cebulą i czosnkiem.
Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż mięso wyraźnie straci surowość.
Dodać posiekane papryczki chili, cukier, trochę soli, pieprz i dalej smażyć i mieszać.
Gdy sosy nieco odparują a mięsny sos stanie się gęsty dolać wody, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając tak długo, aż mięso będzie całkowicie miękkie..
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.