• 0,5 kg łopatki wieprzowej możliwie chudej i pokrojonej w plasterki lub grubą kostkę
  • 1 duży brokuł
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • świeża kolendra do podania
  • mała puszka brzoskwiń + sok
  • mały dżem brzoskwiniowy
  • sól, chili w płatkach, sos sojowy, ostrygowy, rybny
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • łyżka masła
  • szklanka rosołu drobiowego

Na początku należy przygotować sos rozgrzewając masło i podsmażając na nim posiekany czosnek. Następnie do gotowego czosnku dodać pokrojone w plasterki brzoskwinie, przyprawy, lekko podsmażyć a następnie dodać sok z brzoskwiń, rosół, dżem, pomidory, sok cytrynowy i dusić całość na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak [sos powinien być lekko pikantny i słodko-kwaśny]. Po tym czasie dodać pokrojone mięso i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając tak długo aż mięso będzie całkowicie miękkie. W razie gdyby sos odparowywał zbyt mocno i za bardzo gęstniał należy podlewać go wodą lub rosołem. Oddzielnie ugotować w osolonej wodzie fasolkę i brokuły i odstawić na bok. Gdy sos z mięsem będzie gotowy dodać do niego fasolkę i brokuły, razem ugrzać dokładnie mieszając i podawać z ugotowanym ryżem i posypane świeżą kolendrą.