Składniki :
- 0,5 kg łopatki wieprzowej możliwie chudej i pokrojonej w plasterki lub grubą kostkę
- 1 duży brokuł
- 2 szklanki fasolki szparagowej
- świeża kolendra do podania
Sos brzoskwiniowy :
- mała puszka brzoskwiń + sok
- mały dżem brzoskwiniowy
- sól, chili w płatkach, sos sojowy, ostrygowy, rybny
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- sok z 1 cytryny
- łyżka masła
- szklanka rosołu drobiowego
Wykonanie :
Na początku należy przygotować sos rozgrzewając masło i podsmażając na nim posiekany czosnek. Następnie do gotowego czosnku dodać pokrojone w plasterki brzoskwinie, przyprawy, lekko podsmażyć a następnie dodać sok z brzoskwiń, rosół, dżem, pomidory, sok cytrynowy i dusić całość na małym ogniu 10 minut. Sprawdzić smak [sos powinien być lekko pikantny i słodko-kwaśny]. Po tym czasie dodać pokrojone mięso i dusić na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając tak długo aż mięso będzie całkowicie miękkie. W razie gdyby sos odparowywał zbyt mocno i za bardzo gęstniał należy podlewać go wodą lub rosołem. Oddzielnie ugotować w osolonej wodzie fasolkę i brokuły i odstawić na bok. Gdy sos z mięsem będzie gotowy dodać do niego fasolkę i brokuły, razem ugrzać dokładnie mieszając i podawać z ugotowanym ryżem i posypane świeżą kolendrą.