Składniki :
- 0,5 kg mięsa wieprzowego [dowolny kawałek]
- 2 marchewki
- 3 pietruszki
- seler
- por
- 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sól, pieprz, 2 kostki rosołowe warzywne
- kilka łyżek śmietany 30%
- mąka do zagęszczenia sosu
- kasza jęczmienna [dodatek dowolny]
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
Wykonanie :
W garnku układać mięso w plastrach lub pokrojone w grubą kostkę, obrane i przekrojone warzywa, przyprawy oraz cebule i czosnek w całości.
Wszystko zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na średnim ogniu tak długo aż mięso będzie się rozchodziło pod naciskiem widelca.
Mięso wyjąć a resztę przecedzić przez bardzo gęste sitko by uzyskać klarowny bulion.
Do przecedzonego bulionu włożyć ponownie mięso [ewentualnie marchewkę i inne warzywa jeśli będziemy je jeść] i całość zagęścić mąką i dodać śmietanę by zabielić sos.
Podawać z kaszą lub innym ulubionym dodatkiem.