Składniki :

  • wieprzowina bez kości
  • ryż
  • natka pietruszki
  • sól,pieprz,przyprawa do wieprzowiny,przyprawa gyros-kebab,czubryca czerwona,chili
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • olej
  • masło

Wykonanie :

Mięso pokroić w spore kostki,przyprawić do smaku przyprawami,oprószyć dokładnie mąką i smażyć na oleju z masłem na rumiano. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek i dalej razem smażyć aż cebula się zrumieni. Podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 minut,co jakiś czas podlewając wodą jak odparuje. Ryż ugotować klasycznie,odstawić na bok. Do mięsa dodać posiekaną pietruszkę i dalej dusić kolejne 20 minut i pilnować,by płyn zbyt mocno nie odparował. Gdy mięso będzie kruche dodać ryż,wymieszać całość,podusić jeszcze kilka minut i podawać.