Składniki :

  • łyżka lekkiego sosu sojowego (jasnego)
  • łyżka wina ryżowego lub wytrawnego zwykłego białego wina
  • łyżeczka cukru
  • 3 cm kawałek imbiru posiekanego drobno
  • 500 g chudej wieprzowiny bez kości
  • sól, pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • koper włoski

Wykonanie :

Sos : wymieszać sos sojowy, wino, cukier i imbir, odstawić na 30 minut do przegryzienia się smaków. Wieprzowinę pokroić na cienkie długie paseczki i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa posiekać w cienkie paski i ugotować na parze. Warzywa wyjąć i włożyć przygotowaną wcześniej wieprzowinę i gotować ją na parze 7 minut. Wieprzowinę i warzywa podawać na zimno z zimnym sosem.