Składniki :
- 0,5 kg chudej wieprzowiny w dużych kawałkach
- 10 średniej wielkości ziemniaków pokrojone na połówki
- 1 marchewka pokrojona na plasterki
- 4 duże pomidory pokrojone na 4 części
- 1 por pokrojony w grube plasterki
- 1 cebula pokrojona na duże kawałki
- główka czosnku obrana i podzielona na ząbki
- sól, pieprz, przyprawa turecka, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa ”basturma”
- olej chili
Sos pietruszkowy :
- pęczek natki pietruszki
- łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki mascarpone
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka
- sól, pieprz
Wykonanie :
Najpierw należy przyprawić mięso wszystkimi przyprawami a warzywa wymieszać z olejem chili i solą. Rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia i piec w 180*C aż mięso będzie gotowe i lekko rumiane. W tym czasie gdy warzywa i mięso się pieką należy przygotować sos pietruszkowy. Na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem, dodać rosół, mascarpone, przyprawy i posiekaną natkę. Dusić 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką. Upieczone warzywa i mięso polać obficie sosem pietruszkowym i od razu podawać na dużym półmisku. Serwować z pieczywem czosnkowym.