Składniki :

  • 0,5 kg chudej wieprzowiny w dużych kawałkach
  • 10 średniej wielkości ziemniaków pokrojone na połówki
  • 1 marchewka pokrojona na plasterki
  • 4 duże pomidory pokrojone na 4 części
  • 1 por pokrojony w grube plasterki
  • 1 cebula pokrojona na duże kawałki
  • główka czosnku obrana i podzielona na ząbki
  • sól, pieprz, przyprawa turecka, przyprawa do wieprzowiny, przyprawa ”basturma”
  • olej chili

Sos pietruszkowy :

  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Najpierw należy przyprawić mięso wszystkimi przyprawami a warzywa wymieszać z olejem chili i solą. Rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia i piec w 180*C aż mięso będzie gotowe i lekko rumiane. W tym czasie gdy warzywa i mięso się pieką należy przygotować sos pietruszkowy. Na maśle wysmażyć cebulę z czosnkiem, dodać rosół, mascarpone, przyprawy i posiekaną natkę. Dusić 10 minut. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką. Upieczone warzywa i mięso polać obficie sosem pietruszkowym i od razu podawać na dużym półmisku. Serwować z pieczywem czosnkowym.