Składniki :
- 0,5 kg wieprzowiny
- 2 cebule
- 1 cukinia
- główka czosnku
- 4 duże ziemniaki
- 4 pomidory
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- łyżka masła
- oregano, tymianek, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, 1 łyżka miodu
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na początku należy przygotować mięso : pokroić w kostkę, przyprawić i lekko oprószyć mąką po czym obsmażyć mocno na oliwie z masłem. Mięso zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone wszystkie warzywa zaczynając od cebuli z czosnkiem. Następnie gdy wszystkie warzywa będą lekko podsmażone dodać przyprawy i zioła oraz miód i zalać całość rosołem i winem. Całość zagotować, doprawić sokiem cytrynowym, dodać natkę i dodać ponownie mięso. Całość dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką.
