Składniki :

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • główka czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 pomidory
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • oregano, tymianek, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, 1 łyżka miodu
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na początku należy przygotować mięso : pokroić w kostkę, przyprawić i lekko oprószyć mąką po czym obsmażyć mocno na oliwie z masłem. Mięso zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone wszystkie warzywa zaczynając od cebuli z czosnkiem. Następnie gdy wszystkie warzywa będą lekko podsmażone dodać przyprawy i zioła oraz miód i zalać całość rosołem i winem. Całość zagotować, doprawić sokiem cytrynowym, dodać natkę i dodać ponownie mięso. Całość dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż mięso będzie całkowicie miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić do smaku i zagęścić sos mąką.