Składniki :

  • 1 duże opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 1 opakowanie dietetycznego makaronu konjac – długich nitek
  • pęczek kolendry
  • orzeszki ziemne podprażone do podania
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku

Sos :

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego chili
  • kilka łyżek zimnej wody do rozrobienia skrobi

Wykonanie :

W rondelku podgrzać wszystkie sosy, sok z limonki, cukier a następnie dodać rozrobioną wodę ze skrobią i lekko zagęścić sos. Krótko zagotować, wyłączyć grzanie, dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Krewetki usmażyć na oleju kokosowym z przyprawami i czosnkiem a następnie włożyć do gotowego sosu. W misce rozmieszać makaron z krewetkami i sosem, rozłożyć na półmisku do serwowania, posypać orzeszkami i od razu podawać. Sałatka może być dowolnie modyfikowana np zamiast krewetek można podać wołowinę lub kurczaka. Świetnie też się sprawdzi mięso mielone.