Składniki :
- 1 duże opakowanie średniej wielkości krewetek
- 1 opakowanie dietetycznego makaronu konjac – długich nitek
- pęczek kolendry
- orzeszki ziemne podprażone do podania
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
Sos :
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego chili
- kilka łyżek zimnej wody do rozrobienia skrobi
Wykonanie :
W rondelku podgrzać wszystkie sosy, sok z limonki, cukier a następnie dodać rozrobioną wodę ze skrobią i lekko zagęścić sos. Krótko zagotować, wyłączyć grzanie, dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Krewetki usmażyć na oleju kokosowym z przyprawami i czosnkiem a następnie włożyć do gotowego sosu. W misce rozmieszać makaron z krewetkami i sosem, rozłożyć na półmisku do serwowania, posypać orzeszkami i od razu podawać. Sałatka może być dowolnie modyfikowana np zamiast krewetek można podać wołowinę lub kurczaka. Świetnie też się sprawdzi mięso mielone.