Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka pokrojona drobno i usmażona z solą na rumiano na oleju kokosowym
  • 1 duża marchewka pokrojona w bardzo cienkie paseczki
  • pół szklanki winnego octu ryżowego
  • sól, chili w płatkach, 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cebula
  • 2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej
  • pęczek kolendry
  • orzeszki ziemne do podania [można uprażyć]
  • opakowanie makaronu jajecznego lub ryżowego przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu

Sos :

  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 świeże chili

Wykonanie :

Na początku należy zrobić marynatę do warzyw : posiekaną w paski marchewkę wymieszać z octem, solą, chili w płatkach i cukrem i odstawić na 5 minut. Dołożyć cebulę posiekaną w piórka i odstawić na kolejne 5 minut. Następnie odcedzić płyn z zamarynowanych warzyw. Następnie należy zrobić sos : wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera. Do salaterki włożyć ugotowany makaron, kapustę, posiekaną kolendrę, zamarynowane w occie warzywa, usmażonego kurczaka, orzeszki i wszystko zalać przygotowanym sosem z chili. Dokładnie całość wymieszać by makaron się nie posklejał i dokładnie rozmieszał ze wszystkimi składnikami.