Składniki :
- 1 pierś z kurczaka pokrojona drobno i usmażona z solą na rumiano na oleju kokosowym
- 1 duża marchewka pokrojona w bardzo cienkie paseczki
- pół szklanki winnego octu ryżowego
- sól, chili w płatkach, 2 łyżki cukru pudru
- 1 cebula
- 2 szklanki poszatkowanej kapusty włoskiej
- pęczek kolendry
- orzeszki ziemne do podania [można uprażyć]
- opakowanie makaronu jajecznego lub ryżowego przygotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
Sos :
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z limonki
- 4 ząbki czosnku
- 1 świeże chili
Wykonanie :
Na początku należy zrobić marynatę do warzyw : posiekaną w paski marchewkę wymieszać z octem, solą, chili w płatkach i cukrem i odstawić na 5 minut. Dołożyć cebulę posiekaną w piórka i odstawić na kolejne 5 minut. Następnie odcedzić płyn z zamarynowanych warzyw. Następnie należy zrobić sos : wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć za pomocą blendera. Do salaterki włożyć ugotowany makaron, kapustę, posiekaną kolendrę, zamarynowane w occie warzywa, usmażonego kurczaka, orzeszki i wszystko zalać przygotowanym sosem z chili. Dokładnie całość wymieszać by makaron się nie posklejał i dokładnie rozmieszał ze wszystkimi składnikami.