Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 10 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • dowolna ulubiona sałata do podania
  • pęczek kolendry do podania
  • orzeszki arachidowe do podania
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • syrop cukrowy dau hao do smaku [sałatka powinna mieć słodko-kwaśny zrównoważony smak]
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • pół łyżeczki pasty chili krewetkowej
  • pół łyżeczki czerwonej pasty curry
  • olej kokosowy do smażenia

Wykonanie :

Najpierw należy przyprawić wołowinę wszystkimi sosami, pastami, imbirem, czosnkiem, posiekaną drobno papryczką, solą i pieprzem i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć na oleju kokosowym na rumiano. Następnie dodać syrop cukrowy i sok cytrynowy [zachowując równowagę słodko-kwaśnego smaku]. Na półmisku rozłożyć sałatę i przygotowany wcześniej makaron. Na wierzchu ułożyć usmażone mięso z sosami, posypać posiekanymi orzeszkami, kolendrą i od razu podawać.