Składniki :
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 10 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka utartego imbiru
- 1 mała papryczka chili
- opakowanie makaronu ryżowego
- dowolna ulubiona sałata do podania
- pęczek kolendry do podania
- orzeszki arachidowe do podania
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 6 łyżek sosu rybnego
- syrop cukrowy dau hao do smaku [sałatka powinna mieć słodko-kwaśny zrównoważony smak]
- sól, pieprz
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu śliwkowego
- pół łyżeczki pasty chili krewetkowej
- pół łyżeczki czerwonej pasty curry
- olej kokosowy do smażenia
Wykonanie :
Najpierw należy przyprawić wołowinę wszystkimi sosami, pastami, imbirem, czosnkiem, posiekaną drobno papryczką, solą i pieprzem i odstawić na godzinę. Po tym czasie mięso usmażyć na oleju kokosowym na rumiano. Następnie dodać syrop cukrowy i sok cytrynowy [zachowując równowagę słodko-kwaśnego smaku]. Na półmisku rozłożyć sałatę i przygotowany wcześniej makaron. Na wierzchu ułożyć usmażone mięso z sosami, posypać posiekanymi orzeszkami, kolendrą i od razu podawać.