Składniki :
- płaty śledziowe [ulubione, bez ości]
- 3 średnie białe lub czerwone cebule
- olej
- kubek suszonych grzybów
- pieprz
- kilka małych kiszonych ogórków
- natka pietruszki
Wykonanie :
Śledzie namoczyć [jeśli jest taka konieczność]
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić pod przykrycie na 20 minut.
Po tym czasie gotować je na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Cebule pokroić w cieniutkie krążki i podsmażyć na oleju.
Grzyby odsączyć z wody, drobno posiekać i dodać do smażącej się cebuli.
Smażyć chwilę razem.
Doprawić do smaku pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanym farszem dość grubo posmarować filety [wewnętrzną stronę, skóra ma być na zewnątrz] ii zwinąć je jak rolmopsy.
Ogórki drobno posiekać i posypać ułożone koreczki.
W razie potrzeby koreczki można pospinać wykałaczkami by lepiej zachowały swoją formę i się nie rozwijały.