Składniki :

  • duży kubek suszonych grzybów
  • zakwas domowej roboty lub żurek w butelce
  • 1/3 filiżanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie :
Grzyby zalać sporą ilością zagotowanej gorącej wody [1 litr minimum] i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 50 minut razem z wszystkimi przyprawami.
Gdy grzyby będą gotowe odłowić je i posiekać na mniejsze kawałki, najlepiej na paseczki.
Grzyby wrzucić ponownie do wywaru grzybowego i zalać żurkiem lub zakwasem.
Czosnek posiekać dość drobno, podsmażyć na maśle i dodać do barszczu.
Na koniec wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami zimnej wody i barszczu, porządnie rozmieszać i zalać zupę cały czas mieszając by nie powstały grudki.
Gotować jeszcze kilka minut by smaki się połączyły.
Barszcz można podawać z uszkami lub zwyczajnie z makaronowymi wstążkami.