Składniki :

  • 3 filety z dorsza lub innej zwartej ryby
  • sok z cytryny
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 słodkie pomidory obrane ze skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por (biała część)
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • sól,pieprz,pieprz cytrynowy,cukier do smaku
  • oliwa
  • łyżka masła

Wykonanie :

Rybę pokroić w grube kostki,przyprawić solą,pieprzami i połową soku cytrynowego i odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania. Pomidory zblendować na gładki mus,wymieszać z winem,podgrzać,dodać posiekaną zieleninę,przyprawić,dodać masło,oliwę,pokrojonego pora,posiekane w kosteczkę papryki,przeciśnięty czosnek i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem. Sos posmakować,doprawić w razie konieczności i do gotowego sosu włożyć zamarynowaną rybę. Dusić sos z rybą pod przykryciem na małym ogniu do momentu,aż mięso będzie gotowe. Podawać z makaronami.