Składniki :
- 3 filety z dorsza lub innej zwartej ryby
- sok z cytryny
- szklanka białego wytrawnego wina
- 3 słodkie pomidory obrane ze skóry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 por (biała część)
- 4 łyżki natki pietruszki
- sól,pieprz,pieprz cytrynowy,cukier do smaku
- oliwa
- łyżka masła
Wykonanie :
Rybę pokroić w grube kostki,przyprawić solą,pieprzami i połową soku cytrynowego i odstawić do lodówki na 2h do zamarynowania. Pomidory zblendować na gładki mus,wymieszać z winem,podgrzać,dodać posiekaną zieleninę,przyprawić,dodać masło,oliwę,pokrojonego pora,posiekane w kosteczkę papryki,przeciśnięty czosnek i całość gotować na małym ogniu pod przykryciem. Sos posmakować,doprawić w razie konieczności i do gotowego sosu włożyć zamarynowaną rybę. Dusić sos z rybą pod przykryciem na małym ogniu do momentu,aż mięso będzie gotowe. Podawać z makaronami.