Składniki :
- butelka białego wytrawnego wina
- 0,2 kg pieczarek – bardzo małych
- 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 opakowania średniej wielkości krewetek
- główka czosnku
- świeża kolendra
- natka pietruszki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- łyżeczka masła
- oliwa
- sok z cytryny
Wykonanie :
W garnku podgrzać na średnim ogniu bulion z 3/4 butelki białego wytrawnego wina z dodatkiem soli i pieprzu. Na oliwie z masłem podsmażyć cały posiekany czosnek a następnie dodać krewetki. Dodać sól, pieprz, sok cytrynowy i dodać całość do gotującego się bulionu z winem. Zieleninę posiekać i dodać do zupy razem z odrobiną cukru i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Zupę gotować na małym ogniu przez 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i podawać z grzankami jako starter przed daniem głównym. Zupa świetnie sprawdzi się jako przystawkowy starter na proszonym obiedzie.