Składniki :

  • butelka białego wytrawnego wina
  • 0,2 kg pieczarek – bardzo małych
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 opakowania średniej wielkości krewetek
  • główka czosnku
  • świeża kolendra
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • łyżeczka masła
  • oliwa
  • sok z cytryny

Wykonanie :

W garnku podgrzać na średnim ogniu bulion z 3/4 butelki białego wytrawnego wina z dodatkiem soli i pieprzu. Na oliwie z masłem podsmażyć cały posiekany czosnek a następnie dodać krewetki. Dodać sól, pieprz, sok cytrynowy i dodać całość do gotującego się bulionu z winem. Zieleninę posiekać i dodać do zupy razem z odrobiną cukru i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Zupę gotować na małym ogniu przez 15 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu i podawać z grzankami jako starter przed daniem głównym. Zupa świetnie sprawdzi się jako przystawkowy starter na proszonym obiedzie.