Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża cukinia
  • 4 łyżki oliwy chili
  • 2 łyżki masła
  • główka czosnku
  • 2 pomidory
  • 4 duże ziemniaki [podgotowane w osolonej wodzie]
  • 1 duży kalafior [podgotowany w osolonej wodzie]
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • sok z połowy cytryny
  • mąka
  • 4 szklanki wywaru drobiowego np rosołu
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • nać selera korzeniowego
  • do podania kasza pęczak
  • sól, pieprz, przyprawa do dań włoskich z ziołami, przyprawa turecka, mieszanka ormiańska basturma

Wykonanie :

Mięso pokroić w mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, basturmą i przyprawą turecką i odstawić do marynowania. W dużej misce wymieszać pokrojone w średniej wielkości kawałki wszystkie warzywa i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą włoską, oliwą i rozpuszczonym masłem i odstawić na 30 minut do marynowania. Po tym czasie warzywa upiec w piekarniku na rumiano co jakiś czas mieszając podczas pieczenia by opiekły się równomiernie z każdej strony. Pod koniec pieczenia warzyw dodać do nich wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i piec na rumiano z obu stron. Po upieczeniu kurczaka odłożyć na bok a warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem, sokiem cytrynowym, zagotować, sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i zagęścić mąką. Do sosu warzywnego dodać na koniec posiekaną zieleninę. Podawać z pęczakiem.