Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- 1 duża cukinia
- 4 łyżki oliwy chili
- 2 łyżki masła
- główka czosnku
- 2 pomidory
- 4 duże ziemniaki [podgotowane w osolonej wodzie]
- 1 duży kalafior [podgotowany w osolonej wodzie]
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 por
- sok z połowy cytryny
- mąka
- 4 szklanki wywaru drobiowego np rosołu
- lubczyk
- natka pietruszki
- nać selera korzeniowego
- do podania kasza pęczak
- sól, pieprz, przyprawa do dań włoskich z ziołami, przyprawa turecka, mieszanka ormiańska basturma
Wykonanie :
Mięso pokroić w mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, basturmą i przyprawą turecką i odstawić do marynowania. W dużej misce wymieszać pokrojone w średniej wielkości kawałki wszystkie warzywa i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą włoską, oliwą i rozpuszczonym masłem i odstawić na 30 minut do marynowania. Po tym czasie warzywa upiec w piekarniku na rumiano co jakiś czas mieszając podczas pieczenia by opiekły się równomiernie z każdej strony. Pod koniec pieczenia warzyw dodać do nich wcześniej przygotowane kawałki kurczaka i piec na rumiano z obu stron. Po upieczeniu kurczaka odłożyć na bok a warzywa przełożyć do garnka, zalać rosołem, sokiem cytrynowym, zagotować, sprawdzić smak, doprawić ostatecznie do smaku i zagęścić mąką. Do sosu warzywnego dodać na koniec posiekaną zieleninę. Podawać z pęczakiem.