Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego [lub wołowego, wedle uznania]
- makaron muszelki
- passata pomidorowa 1l
- sok pomidorowy z chili w kartonie [cały karton]
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- natka pietruszki, lubczyk
- oregano, zioła prowansalskie
- sól, pieprz, papryka wędzona, przyprawa do spaghetti, przyprawa do dań włoskich, ziele angielskie, liście laurowe, 2 łyżeczki cukru
- masło
- 3 małe cebule
- 1 główka czosnku
Wykonanie :
Do garnka wlać passatę, sok pomidorowy, dodać pomidory z puszki, koncentrat, łyżkę masła, 3 kubki zimnej wody [lub więcej, w zależności jak gęstą zupę preferujecie-moja jest średnio gęsta w stronę gęstej] i zagotować.
Dodać wszystkie przyprawy i zioła oprócz wędzonej papryki.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na złoto-brązowo na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, chwilę razem smażyć i dodać do zupy.
Mięso usmażyć na maśle z dodatkiem soli i papryki wędzonej, podlać zupą i dusić 15 minut, a następnie dodać do zupy.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i przelać zimną wodą.
Zupę podawać gorącą.
Zupę łatwo zamienić w drugie danie odparowując lub od razu gotując ją na gęsto by powstał pomidorowo-mięsny sos do makaronu.