Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego [lub wołowego, wedle uznania]
  • makaron muszelki
  • passata pomidorowa 1l
  • sok pomidorowy z chili w kartonie [cały karton]
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki, lubczyk
  • oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, papryka wędzona, przyprawa do spaghetti, przyprawa do dań włoskich, ziele angielskie, liście laurowe, 2 łyżeczki cukru
  • masło
  • 3 małe cebule
  • 1 główka czosnku

Wykonanie :

Do garnka wlać passatę, sok pomidorowy, dodać pomidory z puszki, koncentrat, łyżkę masła, 3 kubki zimnej wody [lub więcej, w zależności jak gęstą zupę preferujecie-moja jest średnio gęsta w stronę gęstej] i zagotować.
Dodać wszystkie przyprawy i zioła oprócz wędzonej papryki.
Cebulę posiekać drobno i usmażyć na złoto-brązowo na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek, chwilę razem smażyć i dodać do zupy.
Mięso usmażyć na maśle z dodatkiem soli i papryki wędzonej, podlać zupą i dusić 15 minut, a następnie dodać do zupy.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie i przelać zimną wodą.
Zupę podawać gorącą.

Zupę łatwo zamienić w drugie danie odparowując lub od razu gotując ją na gęsto by powstał pomidorowo-mięsny sos do makaronu.