Składniki :

  • 3 pokrojone na mniejsze kawałki filety z dorsza
  • 4 czubate łyżki mascarpone
  • mały kubeczek śmietany 18%
  • szklanka rosołu drobiowego lub warzywnego
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
  • 1 mały ser pleśniowy [najlepszy z niebieską pleśnią]
  • 4 całe ząbki czosnku
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • kilka małych ostrych marynowanych papryczek [ilość wedle uznania ale chodzi przede wszystkim o smak i kwaśność więc nie mniej niż 4 sztuki]
  • po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, koperku i lubczyku
  • płaska łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, chili

Wykonanie :

Na maśle z oliwą wysmażyć na złoto posiekaną cebulkę, dodać pokrojone pomidorki i smażyć aż zaczną mięknąć i puszczą cały sok a następnie całość dobrze doprawić, dodać bulion, pokruszony ser, pokrojone papryczki, mascarpone, śmietanę, całe ząbki czosnku, zieleninę, zagotować sos, sprawdzić czy ser pleśniowy całkiem się rozpuścił oraz sprawdzić smak, ewentualnie ostatecznie doprawić jeśli sos tego wymaga i lekko całość zagęścić. Ponownie zagotować i do gotowego sosu dodać przygotowane kawałki dorsza i dusić aż ryba będzie gotowa uważając by nie była sucha. Podawać z ryżem.