Składniki :

  • – 600 g ziemniaków najlepiej gotujących się na twardo
  • – 1/2 pęczka cebuli ze szczypiorkiem w jednym
  • – 300 g zielonej fasolki (mrożona)
  • – 1 duża czerwona cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 100 ml bulionu z kostki drobiowej
  • – 50 ml oliwy z oliwek
  • – 50 ml białego octu balsamicznego lub winnego
  • – sól, pieprz i ewentualnie sos worcester

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobne krążki. Fasolkę ugotować w kostce rosołowej z dodatkiem soli. Ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry lub przekroić tylko na pół jeżeli są dość małe. Na sos pokroić czerwoną cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z bulionem, oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sosem worcester. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i polać całą sałatkę. Odstawić na 30 minut do przegryzienia się przed podaniem.