Składniki :
- – 600 g ziemniaków najlepiej gotujących się na twardo
- – 1/2 pęczka cebuli ze szczypiorkiem w jednym
- – 300 g zielonej fasolki (mrożona)
- – 1 duża czerwona cebula
- – 3 ząbki czosnku
- – 100 ml bulionu z kostki drobiowej
- – 50 ml oliwy z oliwek
- – 50 ml białego octu balsamicznego lub winnego
- – sól, pieprz i ewentualnie sos worcester
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobne krążki. Fasolkę ugotować w kostce rosołowej z dodatkiem soli. Ziemniaki obrać i pokroić na grube plastry lub przekroić tylko na pół jeżeli są dość małe. Na sos pokroić czerwoną cebulę w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z bulionem, oliwą i octem. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sosem worcester. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i polać całą sałatkę. Odstawić na 30 minut do przegryzienia się przed podaniem.