Składniki :
- 2kg mięsa z kurczaka z kośćmi
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- oliwa
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3l bulionu drobiowego [najlepiej rosołu domowego]
- 1l wody
- 2 liście laurowe, sól, pieprz
- 4 szklanki świeżych liści szpinaku
- 6 jajek
- 1/4 szklanki świeżo utartego parmezanu
Wykonanie :
Pierwszy etap gotowania zupy wygląda tak samo jak w przypadku gotowania podstawowego włoskiego bulionu drobiowego https://penelope.nstrefa.pl/wloska-baza-bulionowa-z-kurczaka-by-penelope/ ale z zachowaniem iloci składników jak w obecnym przepisie.
Gdy mamy bazę [przecedzoną przez sito i gazę] należy przejść do drugiego etapu gotowania – do gotowej gorącej bazy należy dodać rozbełtane jajka – wlewając cały czas mieszać bulion a następnie gdy jajka się ugotują dodać liście szpinaku i utarty parmezan. Podawać z makaronem i klopsikami drobiowymi [np z mięsa z gotowania bulionu].