Składniki :

  • 3l ugotowanego rosołu na : 1 kg wołowiny, 2 skrzydłach indyczych z dodatkiem dużej ilości warzyw : marchwi, pietruszki, pora, selera naciowego i korzeniowego, opalonej na czarno cebuli, główki czosnku, naci lubczyku ; oraz z dodatkiem dwóch szklanek białego wytrawnego wina, 1 suchej papryczki chili, z solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym.
  • dodatki do podania : grzanki z opieczonego w tosterze chleba natarte czosnkiem
  • do podania tarty parmezan
  • natka pietruszki drobno posiekana

Wykonanie :

Rosół po ugotowaniu przecedzić dwa razy przez gęste sito a następnie przez gazę by był możliwie jak najbardziej klarowny. Wyjąć mięso, wołowinę pokroić w kostkę i rozłożyć na porcje w talerzach. To samo zrobić z mięsem indyka. Do każdego talerza dodać parmezan, pokrojone drobno grzanki czosnkowe, natkę pietruszki i zalewać gorącym rosołem.