Składniki :

  • 2 puszki ciecierzycy
  • bulion warzywny [marchew,pietruszka,seler,por,przyprawy,czosnek,cebula]
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • makaron świńskie uszka
  • tarty parmezan
  • sól, pieprz
  • oregano, tymianek, rozmaryn

Wykonanie :
Ugotować warzywny bulion i odstawić na bok.
Cebulę posiekać drobno razem z czosnkiem i pomidorami i smażyć całość na oliwie z masłem.
Dodać posiekane zioła i przyprawić do smaku.
Warzywa dodać do ugotowanego bulionu i odgrzewać zupę na małym ogniu.
Po 30 minutach dodać przepłukaną ciecierzycę i surowy makaron [makaron można gotować bezpośrednio w zupie lub ugotować go oddzielnie]
Gdy makaron będzie gotowy zupę podawać posypaną tartym parmezanem.