Składniki :

  • 6 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 małe chili
  • oliwa z oliwek
  • 8 małych pomidorów
  • cała butelka białego wytrawnego dobrego wina
  • kilka małych młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki cukru
  • filet z dorsza, łupacza lub innej dowolnej wybranej ryby o zwartym mięsie
  • surowe krewetki [im większe tym lepiej ale małe też będą dobre]
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z cytryny do dokwaszenia zupy
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy

Wykonanie :
Smażyć na oliwie czosnek i chili, dodać pomidory, wino, ziemniaki pokrojone w mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i kurkumą.
Dolać wodę by przykryła wszystkie składniki.
Gotować pod przykryciem 40 minut na małym ogniu aż ziemniaki będą gotowe.
Do garnka dodać filety rybne pokrojone na grubsze kawałki i ponownie dusić na małym ogniu aż ryba będzie gotowa.
Na koniec wrzucić krewetki i czekać aż zupełnie zróżowieją.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie zakwasić zupę [nie jest to konieczne] i jeszcze doprawić do smaku.