Składniki :
- 2 grube filety z dorsza
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- łyżka masła
- pół pęczka natki pietruszki
- słoik marynowanej papryki [najlepsza z domowych przetworów]
- sól, pieprz, chili w płatkach
Wykonanie :
Na patelni rozgrzać oliwę i masło i podsmażyć posiekaną cebulkę na złoto, dodać czosnek i po chwili smażenia dodać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć całość cały czas mieszając kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili, dodać posiekaną natkę i gdy całość będzie podsmażona dodać pokrojone na mniejsze kawałki rybę. Smażyć razem często polewając zawartością patelni i obracając rybę na drugą stronę. Podawać z grzankami czosnkowymi.