Składniki :

  • 2 grube filety z dorsza
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • pół pęczka natki pietruszki
  • słoik marynowanej papryki [najlepsza z domowych przetworów]
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Na patelni rozgrzać oliwę i masło i podsmażyć posiekaną cebulkę na złoto, dodać czosnek i po chwili smażenia dodać pokrojoną w paski paprykę. Smażyć całość cały czas mieszając kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili, dodać posiekaną natkę i gdy całość będzie podsmażona dodać pokrojone na mniejsze kawałki rybę. Smażyć razem często polewając zawartością patelni i obracając rybę na drugą stronę. Podawać z grzankami czosnkowymi.