• 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle z oliwą
  • 1 główka czosnku drobno posiekana i podsmażona na oliwie
  • 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki i podsmażona na maśle
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • makaron muszelki
  • opakowanie mixu owoców morza [można skomponować samodzielnie z ulubionych owoców morza np krewetki i kalmary]
  • po szczypcie oregano, tymianku i bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • 4 szklanki rosołu drobiowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mascarpone
  • natka pietruszki do podania
  • łyżka masła
  • mąka do lekkiego zagęszczenia sosu

Na rozgrzanym maśle podsmażyć krótko owoce morza z przyprawami i cytryną, następnie dodać mascarpone, pomidory, usmażoną wcześniej cebulkę i czosnek, cukinię, wino, rosół, zioła i podgrzać całość. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, lekko zagęścić i dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać, dodać natkę i od razu podawać.