Składniki :
- 1 cebula posiekana drobno i wysmażona na maśle z oliwą
- 1 główka czosnku drobno posiekana i podsmażona na oliwie
- 1 cukinia pokrojona w cienkie plasterki i podsmażona na maśle
- 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- makaron muszelki
- opakowanie mixu owoców morza [można skomponować samodzielnie z ulubionych owoców morza np krewetki i kalmary]
- po szczypcie oregano, tymianku i bazylii
- sok z 1 cytryny
- 4 szklanki rosołu drobiowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka mascarpone
- natka pietruszki do podania
- łyżka masła
- mąka do lekkiego zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na rozgrzanym maśle podsmażyć krótko owoce morza z przyprawami i cytryną, następnie dodać mascarpone, pomidory, usmażoną wcześniej cebulkę i czosnek, cukinię, wino, rosół, zioła i podgrzać całość. Sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby, lekko zagęścić i dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać, dodać natkę i od razu podawać.