Składniki :

  • szklanka kaszy pęczak [lub innej ulubionej]
  • 2 puszki białej fasoli
  • mały kawałek schabu wieprzowego
  • mały kawałek boczku wędzonego
  • 3-4 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 30 g tartego parmezanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 opalona na gazie cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, oregano

Wykonanie :

Schab pokroić w małe paseczki i gotować na małym ogniu co jakiś czas szumując wywar aż będzie zupełnie czysty.
Wywar należy gotować tak długo, aż schab będzie całkowicie miękki.

Dodać ziele angielskie, liście laurowe, posiekany czosnek, opaloną cebulę posiekanego w krążki pora i utarte na tarce pozostałe warzywa. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem i gotować 30 minut na średnim ogniu.
W tym czasie gdy zupa się gotuje ugotować oddzielnie kaszę pęczak i pokrojone w kostkę ziemniaki [ziemniaki i kaszę oddzielnie].
Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiano, dodać do gotującej się zupy.
Dodać do zupy majeranek, oregano, ugotowane ziemniaki, fasolę z puszki [odcedzoną] i kaszę pęczak i razem całość gotować 5 minut.
Na koniec przy podawaniu zupy każdą porcję okrasić porcją utartego parmezanu.