Składniki :

  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 4 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 pory
  • główka czosnku
  • główka kopru włoskiego
  • rozmaryn
  • świeża bazylia do podania
  • ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz
  • lubczyk
  • 1 dojrzały pomidor zmiksowany blenderem na gładko
  • 7 skrzydełek z kurczaka na wywar [po ugotowaniu dodajemy obrane mięso do pozostałego mięsa na klopsiki]
  • koperek
  • sok z cytryny do doprawienia
  • makaron orzo do podania

Wykonanie :

Na początku należy ugotować rosół bazowy – ugotować skrzydełka, odszumować wywar a skrzydełka wyjąć. Włożyć marchew, pietruszki, selery pory, czosnek, koper włoski, pomidora i sól i pieprz i gotować do całkowitej miękkości wszystkich warzyw. Po ugotowaniu odławiamy wszystkie warzywa i blendujemy na gładko. Następnie warzywa należy smażyć na patelni cały czas mieszając by odparował nadmiar płynu i pulpa była suchawa i gęsta. Do wywaru dodajemy sok z cytryny, lubczyk, ziela angielskie, liście laurowe, rozmaryn i gotować na małym ogniu 20 minut. W tym czasie obrać mięso ze skrzydełek, posiekać i wymieszać z mielonym. Doprawić koperkiem, solą, pieprzem, dodać jajko, połowę parmezanu, zmiksowane ugotowane w rosole warzywa i całość dokładnie wymieszać. Formować małe klopsiki i wrzucać na lekko gotujący się rosół. Gotować aż klopsiki będą gotowe. Na koniec sprawdzić smak rosołu i doprawić w razie konieczności. Podawać z makaronem orzo, natką pietruszki, bazylią i parmezanem.