Składniki :
- 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
- 10 plasterków prosciutto
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 3 duże pomidory bez skóry zblendowane na gładko
- 1 cebula usmażona z 5 ząbkami czosnku na łyżce masła i łyżce oliwy z chili z solą i pieprzem, pomidorami z solą morską i przyprawą do bruschetty.
- 7 zielonych oliwek bardzo drobno posiekanych
- szklanka białego wytrawnego wina
- bazylia, oregano,tymianek
Wykonanie :
Plasterki boczku pokroić w paseczki, wysmażyć, dodać tak samo pocięte prosciutto, pokrojone pomidorki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć 10 minut. Dodać zblendowane pomidory, wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem, oliwki, wino, zioła i dusić 20 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą jeśli sos będzie zbyt szybko odparowywał. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zagęścić w razie potrzeby. Podawać z makaronami.