Składniki :

  • 10 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 10 plasterków prosciutto
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 3 duże pomidory bez skóry zblendowane na gładko
  • 1 cebula usmażona z 5 ząbkami czosnku na łyżce masła i łyżce oliwy z chili z solą i pieprzem, pomidorami z solą morską i przyprawą do bruschetty.
  • 7 zielonych oliwek bardzo drobno posiekanych
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • bazylia, oregano,tymianek

Wykonanie :

Plasterki boczku pokroić w paseczki, wysmażyć, dodać tak samo pocięte prosciutto, pokrojone pomidorki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć 10 minut. Dodać zblendowane pomidory, wcześniej usmażoną cebulę z czosnkiem, oliwki, wino, zioła i dusić 20 minut co jakiś czas mieszając i podlewając wodą jeśli sos będzie zbyt szybko odparowywał. Sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zagęścić w razie potrzeby. Podawać z makaronami.