Składniki :
- 3 łyżki przyprawy cytrynowo-pieprzowej, sól, pieprz
- 10 pałek kurczaka
- 1 cebula
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- 1 koper włoski
- 10 średnich młodych ziemniaków
- 0,5 kg małych pieczarek
- pęczek koperku
- mąka pszenna 1 szklanka
- łyżka masła
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mąkę wymieszać z przyprawą cytrynową, solą, pieprzem a następnie dokładnie obtoczyć w niej kurczaki. Mięso smażyć na rumiano z obu stron a następnie dodać masło, posiekaną cebulę, boczek, pokrojony koper, czosnek, ziemniaki pokrojone w plasterki i pieczarki pokrojone na połówki. Gdy wszystko razem się podsmaży dodać wino i rosół i dusić wszystko co jakiś czas mieszając przez 30-40 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby a następnie lekko zagęścić sos mąką. Podawać grubo posypane posiekanym koperkiem.