Składniki :

  • 3 łyżki przyprawy cytrynowo-pieprzowej, sól, pieprz
  • 10 pałek kurczaka
  • 1 cebula
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • 1 koper włoski
  • 10 średnich młodych ziemniaków
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • pęczek koperku
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • łyżka masła
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Mąkę wymieszać z przyprawą cytrynową, solą, pieprzem a następnie dokładnie obtoczyć w niej kurczaki. Mięso smażyć na rumiano z obu stron a następnie dodać masło, posiekaną cebulę, boczek, pokrojony koper, czosnek, ziemniaki pokrojone w plasterki i pieczarki pokrojone na połówki. Gdy wszystko razem się podsmaży dodać wino i rosół i dusić wszystko co jakiś czas mieszając przez 30-40 minut aż ziemniaki i mięso będą miękkie. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie potrzeby a następnie lekko zagęścić sos mąką. Podawać grubo posypane posiekanym koperkiem.