Składniki :

  • 1 por
  • główka czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • olej kokosowy
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 4 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby [usmażone na oleju kokosowym z solą i chili w płatkach bez panierki]
  • 2 łyżki dżemu z mango
  • garść orzeszków nerkowca do podania
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
  • sok z całej cytryny
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • szklanka wody lub bulionu drobiowego/warzywnego

Wykonanie :

Najpierw należy usmażyć rybę i odstawić ją na bok. Na patelni po smażeniu ryby podsmażyć na oleju kokosowym posiekanego pora, czosnek, papryki, groszek a następnie dodać dżem, sól, chili, sos ostrygowy, pastę curry, sok cytrynowy i wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Doprawić na koniec do smaku, zagęścić mąką i dodać usmażoną rybę. Dusić całość 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z ryżem posypane orzeszkami.