Składniki :
- 1 por
- główka czosnku
- 2 papryki czerwone
- olej kokosowy
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 4 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby [usmażone na oleju kokosowym z solą i chili w płatkach bez panierki]
- 2 łyżki dżemu z mango
- garść orzeszków nerkowca do podania
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- płaska łyżeczka czerwonej pasty curry
- sok z całej cytryny
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- szklanka wody lub bulionu drobiowego/warzywnego
Wykonanie :
Najpierw należy usmażyć rybę i odstawić ją na bok. Na patelni po smażeniu ryby podsmażyć na oleju kokosowym posiekanego pora, czosnek, papryki, groszek a następnie dodać dżem, sól, chili, sos ostrygowy, pastę curry, sok cytrynowy i wodę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Doprawić na koniec do smaku, zagęścić mąką i dodać usmażoną rybę. Dusić całość 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z ryżem posypane orzeszkami.