Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • spory kawałek parzonego lub wędzonego na surowo boczku
  • 2 usmażone z czosnkiem (5 ząbków) na brązowo cebule na maśle z olejem
  • wywar jako baza zupy – domowy rosół najlepiej (3l lub więcej w zależności od planowanej ilości zupy)
  • 2 puszki białej fasoli
  • puszka groszku
  • pół opakowania mrożonych mini marchewek
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, majeranek, czerwona ostra, słodka i wędzona papryka, przyprawa do wołowiny

Wykonanie :

Mięso przyprawić paprykami, przyprawą do wołowiny, solą, pieprzem i usmażyć na rumiano. Boczek pokroić w paski i przesmażyć na chrupiąco. Wcześniej usmażone cebule z czosnkiem wmieszać w mięso. Wywar zagotować, dodać wołowinę i boczek, mini marchewki, sól, pieprz i majeranek. Gotować całość aż marchewki będą gotowe. Zupę lekko zagęścić mąką z dodatkiem śmietany, zagotować i dodać fasole i groszek. Gotować razem całość na bardzo małym ogniu 10 minut pod przykryciem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.