Składniki :

  • 50 dag wołowiny bez kości
  • szklanka bulionu warzywnego [najlepiej ugotować samemu ale dla leniwych starczy też kostka rosołowa]
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • mąka
  • liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, sól, sos sojowy, papryka czerwona ostra i słodka
  • natka pietruszki
  • olej

Wykonanie :
Mięso pokroić w dość cienkie plastry i lekko je rozbić.
Zamarynować w soli, sosie sojowym, papryce i odstawić na 30 minut.
Smażyć plastry wołowiny na oleju z obu stron na rumiano uważając by nie przypalić przypraw znajdujących się na mięsie.
Cebulę posiekać w kostkę razem z marchewką i dodać do mięsa i zalać bulionem warzywnym.
Dodać liście laurowe i ziela angielskie, pieprz i sól.
Dusić całość na małym ogniu przez godzinę.
Sprawdzić miękkość mięsa [w razie potrzeby dusić dłużej], wyjąć je a sos przecedzić, ewentualnie rozrzedzić i zaciągnąć mąką.
Natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu.
Bitki włożyć z powrotem do sosu i dusić całość jeszcze 5 minut.
W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami piure z marchewką lub z piure warzywnym.