Składniki :

  • mielona wołowina [ilość wedle planowanych porcji]
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • 3 fileciki anchois
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • olej
  • masło
  • mąka
  • natka pietruszki
  • majeranek, sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka

Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, dodać jajko, trochę roztopionego masła i bardzo dokładnie wyrobić na gładką masę.
Formować klasyczne kotlety i panierować w mące zmieszanej z bułką tartą i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Przełożyć gotowe kotlety do głębszej patelni lub rondelka, podlać winem i dusić na małym ogniu 5 minut.
Dodać roztarte anchois ze śmietaną i dusić kolejne 5 minut.
Na koniec lekko odparować sos jeśli jest zbyt rzadki.
Doprawić do smaku w razie potrzeby.
Na koniec dodać posiekaną natkę.