Składniki :
- mielona wołowina [ilość wedle planowanych porcji]
- szklanka białego wytrawnego wina
- bułka tarta
- 2 jajka
- 3 fileciki anchois
- 6 łyżek gęstej śmietany
- olej
- masło
- mąka
- natka pietruszki
- majeranek, sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka
Wykonanie :
Mięso przyprawić solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, dodać jajko, trochę roztopionego masła i bardzo dokładnie wyrobić na gładką masę.
Formować klasyczne kotlety i panierować w mące zmieszanej z bułką tartą i smażyć na oleju z masłem na rumiano.
Przełożyć gotowe kotlety do głębszej patelni lub rondelka, podlać winem i dusić na małym ogniu 5 minut.
Dodać roztarte anchois ze śmietaną i dusić kolejne 5 minut.
Na koniec lekko odparować sos jeśli jest zbyt rzadki.
Doprawić do smaku w razie potrzeby.
Na koniec dodać posiekaną natkę.