Składniki :

  • -> wołowina (ilość wedle planowanej ilości porcji)
  • -> sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do wołowiny
  • -> mąka
  • -> olej
  • -> 4 łyżki masła
  • -> bulion wołowy
  • -> 350-400g pieczarek
  • -> śmietana
  • -> papryczka chili lub chili w proszku
  • -> skórka otarta z cytryny
  • -> pęczek natki pietruszki

Wykonanie :

Mięso pokroić na grube plastry,porozbijać je,przyprawić,posypać mąką i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony by się przepiekły. Medaliony zdjąć,tłuszcz ze smażenia wymieszać z 1 łyżką masła i mąką,dodać bulion i całość zagotować. Pieczarki posiekać w plastry,porządnie podsmażyć na pozostałym maśle. Dodać do sosu,porządnie przyprawić do smaku,dodać śmietanę,chili,skórkę cytrynową i posiekaną natkę pietruszki. Sos zagotować,posmakować,w razie potrzeby jeszcze doprawić(powinno być pikantne) i gotowym sosem polać medaliony. Podawać z ziemniakami piure.