Składniki :
- -> wołowina (ilość wedle planowanej ilości porcji)
- -> sól,pieprz,czerwona ostra i słodka papryka,curry,przyprawa do wołowiny
- -> mąka
- -> olej
- -> 4 łyżki masła
- -> bulion wołowy
- -> 350-400g pieczarek
- -> śmietana
- -> papryczka chili lub chili w proszku
- -> skórka otarta z cytryny
- -> pęczek natki pietruszki
Wykonanie :
Mięso pokroić na grube plastry,porozbijać je,przyprawić,posypać mąką i smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony by się przepiekły. Medaliony zdjąć,tłuszcz ze smażenia wymieszać z 1 łyżką masła i mąką,dodać bulion i całość zagotować. Pieczarki posiekać w plastry,porządnie podsmażyć na pozostałym maśle. Dodać do sosu,porządnie przyprawić do smaku,dodać śmietanę,chili,skórkę cytrynową i posiekaną natkę pietruszki. Sos zagotować,posmakować,w razie potrzeby jeszcze doprawić(powinno być pikantne) i gotowym sosem polać medaliony. Podawać z ziemniakami piure.