Składniki :
- 1 kg wołowiny bez kości
- kasza jęczmienna lub pęczak
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 30 dag pieczarek
- 2 łodygi selera naciowego
- oliwa z oliwek
- 1 litr bulionu wołowego [najlepiej prawdziwego gotowanego np. na kościach wołowych]
- sól, pieprz, czerwona ostra papryka
Wykonanie :
Wołowinę pokroić w dość sporą kostkę.
Cebulę i marchew posiekać na podobnej wielkości kostkę.
Na oliwie podsmażyć mięso, dodać marchew i cebulę, podsmażyć i wlać bulion.
Dusić na małym ogniu przez godzinę pod przykryciem.
Seler naciowy pokroić na małe kawałki.
Pieczarki poprzekrawać na ćwiartki.
Kaszę ugotować klasycznie według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki podsmażyć na oliwie po czym razem z selerem i kaszą dodać do wołowiny i przyprawić całość do smaku.
Gotować jeszcze 10 minut i podawać.