Składniki :
- 0,7 kg wołowiny
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 0,5 kg bardzo małych pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki passaty pomidorowej
- sól, pieprz, oregano, przyprawa do wołowiny
- 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- mąka pszenna
- szklanka wody
- olej do smażenia
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, zalać winem i sosem sojowym, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wołowiny oraz przeciśniętym czosnkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Mięso odcedzić z zalewy i lekko osuszyć a następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Dodać całe pieczarki lub rozcięte na pół, pokrojoną w paseczki cebulę, chwilę razem smażyć. Następnie podlać mięso pozostałą zalewą, dodać oregano, szklankę wody i passatę i na małym ogniu pod przykryciem dusić co jakiś czas podlewając dodatkowo wodą i mieszając całość. Gdy mięso będzie miękkie sprawdzić smak, ewentualnie ponownie doprawić i zagęścić w razie potrzeby i podawać z piure ziemniaczanym.