Składniki :

  • 0,7 kg wołowiny
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 0,5 kg bardzo małych pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, oregano, przyprawa do wołowiny
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • mąka pszenna
  • szklanka wody
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, zalać winem i sosem sojowym, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do wołowiny oraz przeciśniętym czosnkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Mięso odcedzić z zalewy i lekko osuszyć a następnie obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Dodać całe pieczarki lub rozcięte na pół, pokrojoną w paseczki cebulę, chwilę razem smażyć. Następnie podlać mięso pozostałą zalewą, dodać oregano, szklankę wody i passatę i na małym ogniu pod przykryciem dusić co jakiś czas podlewając dodatkowo wodą i mieszając całość. Gdy mięso będzie miękkie sprawdzić smak, ewentualnie ponownie doprawić i zagęścić w razie potrzeby i podawać z piure ziemniaczanym.