Składniki :
- – 500 g wołowiny bez kości
- – 2 łyżki sosu sojowego
- – 1 łyżka sosu ostrygowego (nie jest to konieczne)
- – 1 duży kawałek korzenia imbiru
- – 4 ząbki czosnku
- – kolorowy pieprz
- – kolendra do przybrania gotowego dania
- – odrobina oleju
Wykonanie :
Mięso pokroić w 1-cm kosteczkę, doprawić sosem sojowym i ewentualnie sosem ostrygowym (bez soli, bo sos sojowy jest słony), startym imbirem i pieprzem. Można dodać wedle uznania ostrą paprykę, chili itp. Marynować mięso co najmniej 30 minut. Tuż przed podaniem delikatnie natłuścić patelnię olejem i smażyć rozgnieciony czosnek aż zacznie się szklić i ładnie pachnieć. Wtedy dodać mięso i na bardzo ostrym ogniu smażyć przez około 15 sekund ciągle mieszając. Mięso nie powinno być dobrze wysmażone, wręcz przeciwnie – lekko krwiste. Całość udekorować kolendrą i podawać z pieczonymi warzywami.
Co jutro gotujecie na obiad? Ja ugotuje rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci