Składniki :

  • – 500 g wołowiny bez kości
  • – 2 łyżki sosu sojowego
  • – 1 łyżka sosu ostrygowego (nie jest to konieczne)
  • – 1 duży kawałek korzenia imbiru
  • – 4 ząbki czosnku
  • – kolorowy pieprz
  • – kolendra do przybrania gotowego dania
  • – odrobina oleju

Wykonanie :

Mięso pokroić w 1-cm kosteczkę, doprawić sosem sojowym i ewentualnie sosem ostrygowym (bez soli, bo sos sojowy jest słony), startym imbirem i pieprzem. Można dodać wedle uznania ostrą paprykę, chili itp. Marynować mięso co najmniej 30 minut. Tuż przed podaniem delikatnie natłuścić patelnię olejem i smażyć rozgnieciony czosnek aż zacznie się szklić i ładnie pachnieć. Wtedy dodać mięso i na bardzo ostrym ogniu smażyć przez około 15 sekund ciągle mieszając. Mięso nie powinno być dobrze wysmażone, wręcz przeciwnie – lekko krwiste. Całość udekorować kolendrą i podawać z pieczonymi warzywami.