Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 6 posiekanych ząbków czosnku
  • 2 cm świeżego utartego imbiru
  • 4 świeże słodkie pomidory
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 małe chili
  • pęczek kolendry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 6 łyżek ostrego keczupu
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy
  • dymka do podania

Wykonanie :

Mięso po pokrojeniu przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, posiekanym chili, cebulą, imbirem i czosnkiem i odstawić do marynowania na całą noc. Następnie rozgrzać olej kokosowy i wyciągnięte z lodówki mięso [i odstawione na 1h by się ociepliło] smażyć na ostrym ogniu cały czas mieszając na rumiano. Do usmażonego mięsa dolać bulion i dusić aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie doprawić sosem ostrygowym, dodać posiekane świeże pomidory i pomidory z puszki, keczup i dusić całość razem aż sos zacznie lekko gęstnieć. Następnie sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i dodać posiekaną kolendrę. Sos można wedle upodobań lekko zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z dowolnym makaronem lub ryżem posypane dymką.