Składniki :

  • 0,6 kg dowolnego kawałka wołowiny np. policzki
  • 2 cebule
  • 0,4 kg małych pieczarek
  • 3 małe marchewki
  • 3 małe pietruszki
  • 1 mały por tylko biała część
  • 5 posiekanych drobno ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • szklanka zmiksowanych pomidorków koktajlowych lub łyżka koncentratu pomidorowego w zależności od mocy smaku jaki chcemy uzyskać
  • 5 plasterków surowego boczku drobno pokrojonego i wysmażonego na rumiano
  • mąka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solidnie a następnie grubo obtoczyć w mące i smażyć na bardzo rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Dodać posiekane drobno marchewki, pietruszki, por i cebulę i smażyć razem często mieszając aż warzywa zaczną się rumienić. Dodać czosnek i smażyć uważając by się nie przypalił. Boczek po wysmażeniu dodać do mięsa i warzyw a na tłuszczu jaki się wytopił z dodatkiem masła wysmażyć pokrojone na połówki pieczarki na lekko złoto. Dodać do reszty sosu. Zalać wszystko winem, dodać ziela i liście oraz zmiksowane pomidory i dusić całość podlewając wodą w razie gdyby całość była zbyt gęsta. Po godzinie czasu sprawdzić smak, doprawić, podlać płynem i dusić dalej do miękkości mięsa. Na koniec dodać natkę i podawać z kaszą lub ziemniakami piure.