Składniki :
- – 2,5 łyżki oliwy
- – 750 g wołowiny pokrojonej w kostkę
- – 1 cebula pokrojona w plastry
- – 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- – 1,5 łyżki przyprawy marokańskiej
- – 2 łyżki mielonej kolendry
- – 400 g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
- – 1/2 szklanki bulionu z wieprzowiny
- – 2 marchewki pokrojone w grubą kostkę
- – 1/4 szklanki świeżych liści kolendry
Wykonanie :
Rozgrzać połowę oliwy na patelni, zrumienić mięso, zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, dodać cebulę, czosnek i podsmażyć na średnim ogniu, dodać przyprawę marokańską, zmieloną kolendrę, pomidory i bulion. Do powstałego sosu dodać mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i gotować następne 20 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Mięso powinno stać się kruche. Uzupełnić wodę w trakcie duszenia. Na koniec dodać świeże liście kolendry, podawać z kuskusem.