Składniki :

  • – 2,5 łyżki oliwy
  • – 750 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • – 1 cebula pokrojona w plastry
  • – 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • – 1,5 łyżki przyprawy marokańskiej
  • – 2 łyżki mielonej kolendry
  • – 400 g pomidorów z puszki pokrojonych w kostkę
  • – 1/2 szklanki bulionu z wieprzowiny
  • – 2 marchewki pokrojone w grubą kostkę
  • – 1/4 szklanki świeżych liści kolendry

Wykonanie :

Rozgrzać połowę oliwy na patelni, zrumienić mięso, zdjąć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać pozostałą oliwę, dodać cebulę, czosnek i podsmażyć na średnim ogniu, dodać przyprawę marokańską, zmieloną kolendrę, pomidory i bulion. Do powstałego sosu dodać mięso i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę marchew i gotować następne 20 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Mięso powinno stać się kruche. Uzupełnić wodę w trakcie duszenia. Na koniec dodać świeże liście kolendry, podawać z kuskusem.