W oryginalnym przepisie jest wołowina, ale przetestowałam wszystkie niżej wymienione mięsa, i każde z nich na równi nadaje się i pasuje do tego przepisu. Dlatego właśnie tym razem zrobiłam tą potrawę z piersią kurczaka zamiast oryginalnie z wołowiną. Dodatkowo kurczak nie wymaga długiego marynowania ponieważ jego włókna zdecydowanie szybciej wchłaniają marynaty. Dlatego właśnie wystarczą 2h marynowania. Wołowina i wieprzowina nie jest już tak bardzo przystępna i wymaga (w tym przypadku) 8-mio godzinnego marynowania. Wykonanie tej potrawy jest błyskawiczne – szczególnie z kurczakiem, ponieważ szybciej się go robi. W przypadku czerwonego mięsa trzeba myśleć o te 8h szybciej by zamarynować mięso i by było gotowe na czas robienia potrawy, czyli mniemam, że na obiad ;) Dłuższe marynowanie niż 8h nie jest wskazane, gdyż włókna mięs sztywnieją i mięso zamiast być delikatne i kruche, staje się twarde i gumowate. Ale dość smęcenia ;p
Składniki :
- – mięso wedle uznania : wołowina, wieprzowina lub kurczak -> pokrojone w paski lub zapałki (ponieważ mąż zabrał się za krojenie – mięso w mojej potrawie nie wygląda na odpowiednio pokrojone :p i oczywiście nie jest, ale tak też może być
- – 2 duże cebule pokrojone w cienkie piórka
- – 1 duża marchewka pokrojona w zapałki i zblanszowana i odsączona
- – 1 małe chili pokrojone w zapałki (nie jest konieczne, chociaż oryginalnie w przepisie potrawa powinna być mocno pikantna)
- – czosnek – 6 ząbków – pokrojony w plasterki (ja oczywiście dałam zdecydowanie więcej)
- – 1/2 łyżeczki soli lub sos sojowy do przyprawienia do smaku na sam koniec
- – olej
Marynata :
- – 4 łyżki sosu sojowego
- – sok z 4cm kawałka świeżego korzenia imbiru (przecisnąć przez praskę do czosnku by wycisnąć sok a pozostałe suche włókna wyrzucić) lub 4 łyżeczki sproszkowanego
- – 1 kieliszek wódki do rozpuszczenia tłuszczu
- – 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego
- – 1 łyżka cukru
Wykonanie :
Przygotować marynatę i umieścić w niej przygotowane mięso. Posiekany czosnek usmażyć na lekko złoto (tak, by nie zgorzkniał), zdjąć z patelni. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć na ostrym ogniu kilka minut by zmiękły (szczególnie cebula). Dodać czosnek, wymieszać i zdjąć z patelni. Wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć na ostrym ogniu aż mięso będzie dobre. Dodać warzywa. Smażyć kilka minut razem. Na koniec posmakować i w razie potrzeby dodać sól lub sos sojowy. Podawać z ryżem.
Ja do ryżu dosypuję trochę kurkumy by go zabarwić, ponieważ najpierw jedzą oczy ;)
Smacznego !