Składniki :

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • 0,7 kg wołowiny bez kości pokrojonej na grube plastry
  • 3/4 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1l wody lub rosołu drobiowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano
  • sól, pieprz
  • mąka

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć na rumiano drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany czosnek i smażyć razem chwilę by czosnek nie zaczął się przypalać. Dodać koncentrat, oregano, musztardę i trochę wody/rosołu i całość zagotować. Do reszty wody/rosołu dolać wino, włożyć mięso, posolić i gotować aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wyjąć mięso, sprawdzić smak wywaru, doprawić solą, dodać wcześniej przygotowany sos na patelni i gotować wszystko razem 30 minut aż część wywaru odparuje. Po tym czasie sprawdzić smak, doprawić do smaku i lekko zagęścić sos. Włożyć mięso do sosu i podgrzewać razem by mięso się podgrzało i podawać do ziemniaków piure.